Zapisz się do Newslettera i odbierz 5% rabatu na pierwsze zakupy 🛒  Skorzystaj z darmowej dostawy za zamówienie powyżej 300 zł

Risalamande czyli duński deser wigilijny
Risalamande czyli duński deser wigilijny

Risalamande to nic innego jak duński deser bożonarodzeniowy. Ta dźwięczna nazwa oznacza dokładnie ryż z migdałami, czy migdałowy ryż. Uwielbiamy go! 

Risalamande - deser na Wigilię

Czym dokładnie jest Risalamande? Ten świąteczny deser to słodki pudding ryżowy podawany z ciepłym sosem wiśniowym. Mniam! Sekretem udanego deseru jest specjalny ryż "grød ris", gęsta śmietana kremówka i ciepły sos z wiśniami. Risalamande kusi swoją kremową konsystencją i waniliową nutą. Duńczycy zajadają się nim już po obfitej kolacji wigilijnej. Jest wyśmienity i znakomicie pasuje do świątecznej atmosfery!

Tradycja Risalamande

Tradycja przyrządzania Risalamande w duńskich domach sięga drugiej połowy XIX wieku. Na początku pudding ryżowy podawano w zamożniejszych domach, a to ze względu na drogie i trudno dostępne składniki - migdały, wanilię czy ryż. Później deser stał się popularny w całej Danii. Co więcej zaczęto bawić się tradycją, a bardziej przesądni Duńczycy dodają do świątecznego deseru jeden cały migdał. Ten, kto go znajdzie w swojej porcji - otrzymuje nagrodę. Zwykle są to słodycze - czekolada, marcepan, kolorowe cukierki. Zabawa jest przednia!

Risalamande - jak przyrządzić

Kiedy zbliżają się święta marzę o wigilijnym deserze duńskim- puddingu ryżowym Risalamande. Muszę Wam zdradzić - nie tylko na święta jemy w naszym domu ten deser ;) 

Jak go przyrządzić? Nie jest to trudne! 

W Polsce zastępuję ryż "grød ris" - ryżem jaśminowym, a sos wiśniowy - pyszną konfiturą wiśniową lub wiśniową frużeliną. 

  • szklanka ryżu
  • 1l mleka (pełnego) 
  • 1 laska wanilii
  • 4 łyżki cukru 
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g słupków migdałowych
  • 500 ml konfitury wiśniowej, sosu wiśniowego czy frużeliny wiśnowej

Gotuję mleko wraz z nasionami laski wanilii. Gdy mleko zaczyna wrzeć dodaję ryż i znów doprowadzam do wrzenia, a później zmniejszam ogień na minimum. Teraz gotuję ryż w mleku, pod przykrywką 45-60 minut, aż będzie miękki i wchłonie całe mleko. Pozostawiam ryż do wystygnięcia, a gdy jest już zimny dodaję migdały, cukier i dokładnie mieszam. Na końcu dodaję ubitą na sztywno śmietanę i wkładam do lodówki na 2-3 godziny minimum. Gdy deser jest schłodzony (bo taki właśnie powinniśmy podawać :)) polewamy go ciepłym sosem z wiśniami lub podgrzaną konfiturą wiśniową. Pycha! 

Spróbujcie! Pokochacie Risalamande tak jak my!

  

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl, powered by Shoper.